Редица наблюдения показват, че проявите на екзема са най-сериозни и трайни през зимата, когато специфичните условия на средата допринасят за допълнително влошаване състоянието на кожата. Именно през зимата има най-сериозен риск методите за лечение на екзема да показват по-ниска ефективност.

За много от страдащите от екзема обаче лятото също предразполага към по-сериозни изяви на заболяването. Оказва се, че има няколко грешки, характерни за лятото, които пациентите допускат и които допринасят за влошаване на състоянието им. Важно е тези грешки да се познават и избягват, за да се подобри ефекта от назначеното лечение на екзема през лятото.

Лечение на екзема – защо ефективността му през лятото може да отслабне?

Доказано е, че силното слънце през лятото повишава риска от поява на една от специфичните форми на екзема – т.нар. слънчев дерматит. Наред с тази особеност през летните месеци лечението на екзема се затруднява в няколко аспекта. Според специалистите съществуват фактори, които може да влошат лечението на всички видове екзема през лятото. Тези фактори включват:

  • По-обилното потене – с потта се отделят вещества и химични елементи, които дразнят кожата и предразполагат към поява на възпаление. При висока влажност на въздуха, особено покрай морето, потта се изпарява по-бавно, а тези продукти се застояват по-дълго върху кожата. Това затруднява лечението на екземата.
  • Горещината – високите температури стимулират разширяването на кожните кръвоносни съдове и съответно кръвотока към кожата. Така към възпалените участъци се пренасят повече провъзпалителни фактори и имунни клетки, асоциирани с възпалителните процеси. Това влошава състоянието на кожата и също затруднява лечението на екземата.
  • Честото разчесване на кожата – горещината и обилното потене ни карат по-често да разчесваме кожата си. Това влошава състоянието й, особено когато тя е възпалена, както е при екзема.

6 стъпки, допълващи лечението на екзема през лятото

Специалистите дават няколко основни препоръки на пациентите за намаляване тежестта на екземата и подобряване ефекта от лечението й през лятото.

1. Поддържайте нормална температура и не допускайте прекалено затопляне на въздуха в помещенията, където пребивавате продължително

2. Избягвайте излагането на слънце в най-топлите часове на деня

3. Пийте достатъчно вода

4. Редовно почиствайте кожата си от потта

5. Не използвайте агресивни сапуни, душ гелове и др. козметични продукти

6. Най-важната стъпка – използвайте качествени средства, действащи като хидратанти и емолиенти, за овлажняване и омекотяване на кожата

Условията през лятото, които влошават проявите на екзема, засягат пациенти на всякаква възраст. При всички тях е необходимо да се полагат усилия за намаляване влиянието на тези фактори и за засилване грижите за кожата.
Екипът на програма Лекзема препоръчва превантивните мерки за овлажняване и омекотяване на кожата с качествени хидратанти и емолиенти да се прилагат дори при ремисия на симптомите на екзема.

borola