При планиране на лятната почивка родителите, чиито малчугани са с атопична кожа, трябва да са наясно с риска от развитието на екземи при деца през топлия сезон. Плажуването и плуването са любими летни активности на малки и големи. Но за да им се насладим напълно, е важно да сме запознати с опасностите, които крият за кожата с екзема.

Опасности, които застрашават кожата, склонна към екзема през лятото

Летните горещини може да навредят на чувствителната детска кожа, склонна към екзема, по два начина. От една страна високите температури са предпоставка за по-обилно изпотяване. То от своя страна влошава може би най-неприятното оплакване при дерматит – сърбежа. От друга страна, спасението от жегата в затворените пространства е климатикът. Недостатък на уреда за охлаждане, е че дори високите класове климатици изсушават въздуха. В резултат склонната към атопия кожа на малчуганите се дехидратира, става суха и лесно раздразнима. Допълнителен стрес за дермата представлява рязката промяна на температурите от топло на хладно и обратното.

Плуването е сред любимите детски занимания през лятото. Но родителите трябва да са наясно, че понякога дори морската вода, която традиционно се отразява благоприятно на детската кожа, може да предизвика обостряне на симптомите при екзема. Относно посещението на басейните – разумно е да се избягва. Причината е, че хлорът, който се използва за дезинфекция на водата, дразни чувствителната кожа.

Препоръки за превенция на екземи при деца през лятото

Слънцето се отразява добре на кожата с екзема. Но всички сме наясно с рисковете, които крие неконтролираното излагане на вредните UV лъчи. Безопасността е на първо място, така че родителите трябва да се уверят, че нанасят и подновяват слънцезащитата на малчуганите достатъчно често. Удачен избор при екзема са слънцезащитните продукти с минерален UV филтър, чиято основна съставка е цинков оксид. За оптимална протекция може да изберете бански костюм с UV защита.

Също така след излизане от морската вода силно се препоръчва взимането на хладък душ за измиване на солта от кожата и подмяна на банския костюм. Следващата стъпка е детската кожа, склонна към екзема да бъде намазана с висококачествен хидратиращ емолиент, като Липобаза.

Родителите на по-големите деца и тийнейджърите трябва да са наясно, че екземата може да провокира срам и подрастващите да откажат плажуването и показването на засегнатия кожен участък. Редно е да уважите избора им.

Консултация с дерматолог – препоръчва се преди море

Преди да планирате лятната отпуска е удачно да се консултирате със специалист, който да оцени състоянието на детската кожа, склонна към екзема. За целта може да се възползвате от услугите, които предлагат висококвалифицираните дерматолози на програма Лекзема. Платформата е създадена с цел да повиши осведомеността за кожното заболяване и да предложи практически решения за живот без страдание на малки и големи. Използвайте формата за безплатна консултация на интерактивния сайт на Програмата, за да отправите вашите питания. В зависимост от индивидуалното ви състояние нашите експерти ще предоставят цялостна и адекватна грижа.

Не се колебайте да се свържете с нас на посочения телефон и имейл адрес в раздел Контакти на нашия уеб сайт.

borola