Животът близо до натоварен път е свързан с повишен риск от дерматит при децата (кожна екзема). Това сочи ново предварително проучване на американски учени. Направеното заключение потвърждава резултатите от предишно изследване, проведено в Азия.

Докладът от работата е публикуван онлайн в притурка към февруарския брой на „Списание по алергия и клинична имунология“ (The Journal of Allergy and Clinical Immunology, JACI). Това е официалният журнал на Американската академия по алергия, астма и имунология (Тhe American Academy of Allergy, Asthma & Immunology, AAAAI). Данните са представени по време на среща на Академията, състояла се в гр. Сан Антонио, Тексас, САЩ, в периода 24-27 февруари 2023 г.

Дерматит при децата и натоварени пътища – по всичко изглежда, че са свързани

Проучването представлява 13-годишен преглед на медицински досиета на деца (от ранна възраст до 18 години), живеещи в гр. Денвър, Колорадо, САЩ. Резултатите на децата с екзема са сравнени с тези на контролна група без екзема, съответстваща по брой на изследваната група.

Изследването включва повече от 14 000 деца и юноши. Учените изчисляват разстоянието от домовете на изследваните лица до пътна инфраструктура с годишен трафик от над 10 000 превозни средства дневно.

Резултатите говорят сами за себе си. Рискът от екзема намалява с 21% при всяко десеткратно увеличаване на разстоянието от дома на детето до главен път или магистрала.

Коментарът на експерта

„От данните става ясно, че децата, които живеят на или над 1000 метра от оживените пътни артерии, са с 27% по-нисък риск от дерматит. За сравнение служат деца, чиито домове са на 500 метра от магистрала“. Коментарът е на водещия автор на изследването д-р Майкъл Невис, който практикува в болница National Jewish Health в Денвър. В изявление за медиите той подчертава, че са нужни още изследвания, които да разгледат по-обстойно връзката между живота в близост до натоварен път и детския дерматит.

Още интересна и полезна информация за дерматит при децата можете да прочетете на www.lekzema.com

Това е сайтът на програма Лекзема, насочена изцяло към пациентите с екзема и атопичен дерматит. Движеща сила зад Програмата са медицински специалисти, експерти от фармацевтичната индустрия, медици в клиники и консултативни центрове и диагностицирани пациенти. Всички те са обединени от една голяма обща задача, а именно да постигнат по-добър контрол над екземата. За осъществяване на целта се прилагат различни стратегии и подходи. Най-съществените са консултации и прегледи. За някои от услугите е необходимо предварително записване.

За въпроси пишете на office@lekzema.com или се обадете на тел. (+359) 2 983 6211. При обаждане от мобилен телефон цената на разговора е според тарифния план.

borola