Американски изследователи установяват, че познатият златист стафилокок по кожата (Staphylococcus aureus) мутира по-бързо от обикновено при хората с екзема (дерматит). Резултатите от работата им са публикувани в сп. Cell Host & Microbe.

Това е първият път, в който учени наблюдават директно толкова бърза еволюция на микроорганизъм, тясно свързан с едно от най-честите кожни заболявания. Констатациите могат да помогнат на специалистите в разработването на нови лечения на кожна екзема.

Златист стафилокок по кожата – малък, но изменчив

Основната цел на изследователите е да проучат как точно златистият стафилокок се адаптира към живот в кожата на пациенти с екзема.

„Staphylococcus aureus е нормален обитател на носа. Искахме да разберем дали му се налага да се адаптира по някакъв начин към живот върху атопична кожа. Беше ни интересно и да узнаем как той си взаимодейства с кожата“, казва Тами Либерман. Тя е доцент по гражданско и екологично инженерство и член на Института по медицинско инженерство и науки към Масачузетския технологичен институт (MIT).

За да отговорят на въпросите си, изследователите провеждат изследване сред пациенти с умерена до тежка екзема. Участниците са на възраст от 5 до 15 години и всички са получавали лечение преди това. За целите на изследването учените им вземат кожна проба веднъж месечно в продължение на 3 месеца и отново на 9-ят месец. Пробите са взети от сгъвката на крака зад коляното, вътрешната лакътна сгъвка, предмишниците и ноздрите.

Още за изследването и изводите от него

Клетките на Staphylococcus aureus от всяко пробовземане са култивирани отделно, за да се създадат до 10 колонии от всяка проба. След образуването на големи колонии с бактерии изследователите секвенират клетъчния геном. По този начин се получават близо 1500 уникални бактериални колонии, което позволява на учените да наблюдават подробно еволюцията на бактериалните клетки. Нещо, което не е било възможно преди.

В крайна сметка учените откриват, че изключително рядко нов външен щам може да замени съществуващия при повечето пациенти с екзема. Това, което се случва в действителност, е, че съществуващите щамове мутират много и бързо за деветте месеца на проучването.

„Наблюдавахме голяма динамика на ниво геном. Видяхме как постоянно се появяват нови мутации на златистия стафилокок. И как след това те се разпространяват в организма на хората с дерматит“, казва в заключение доц. Либерман.

Още интересна и проверена информация за златист стафилокок по кожата и всичко свързано с екземата

За повече статии, касаещи дерматит/екзема, посетете сайта на програма Лекземаwww.lekzema.com. Информацията е много систематизирана и е предадена на достъпен език. Фактите са проверени от независими източници. Темите са разнообразни и обогатяват опита на хората с екзема и техните близки. При въпроси и неясноти можете да се свържете с експертите на Програмата на office@lekzema.com.

borola