Опасността кожата след пилинг да се раздразни и да стане чувствителна към влиянията на околната среда е голяма. Практиката го доказва в много случаи. Повече информация за самата процедура и грижата за кожата след нея, вижте в следващите редове.

Преди да се спрем на състоянието на кожата след пилинг, ще започнем с това какво е пилинг

Пилингът или ексфолирането представлява излющване на най-повърхностния кожен слой (роговият слой на епидермиса). Целта на процедурата е чрез отстраняване на мъртвите кожни клетки, кожата да се освежи и обнови.

Разграничават се 3 основни вида пилинг за лице – механичен, химичен и ензимен. Ето с какво се характеризира всеки един от тях.

Механичният пилинг е познат от древни времена. При него роговите кожни клетки се отстраняват чрез механично третиране. В домашни условия се осъществява посредством т.нар. ексфолианти. Това обикновено са продукти с фини абразивни частици (напр. кафе, захар, сол). С помощта на масажни механични движения те излющват кератиноцитите (клетки, които съставляват 90% от епидермиса).

Подходящ е за смесена, мазна и зряла кожа. Не се препоръчва при суха кожа.

Продължаваме с останалите видове пилинг

Химичният пилинг представлява контролирано химическо изгаряне на определени кожни слоеве посредством една или повече киселини. Извършва се от специалист. Използва се при пигментации, акне, бръчки, белези, стрии.

В зависимост от прилаганите химически агенти и продължителността им на действие условно се различават повърхностен, средно-дълбок и дълбок химичен пилинг.

Есенно-зимният сезон е най-подходящ за извършване на процедурите. Този вид пилинг се препоръчва на хора в зряла възраст. Не е подходящ за суха и чувствителна кожа.

В основата на ензимния пилинг стоят плодови ензими, които ускоряват естествените химични процеси по повърхността на кожата.

Най-често използваният плодов ензим за ексфолиране е папаинът, извлечен от плодовете на папаята.

Този пилинг е по-щадящ от механичния и химичния. Не разчита на абразивни частици и на силни съставки като салицилова, гликолова или млечна киселина, което го прави подходящ за всеки тип кожа.

Кожата след пилинг – как рисковете да бъдат минимализирани

С ексфолирането на кожата (особено на лицето) не бива да се прекалява. В противен случай опасността от нараняване на епидермиса, който действа като защитна бариера, рязко се увеличава. Това би могло да доведе до редица проблеми като повишена чувствителност към слънцето, склонност към обриви, възпаления, раздразнения. Бактериални, вирусни, гъбични инфекции и дори кожни заболявания.

Много важно е да се спазват някои препоръки и ограничения след пилинг процедури, за да се намали рискът от нежелани ефекти. Дерматолозите съветват лицето да се мие с хладка вода. Да се увеличи приемът на течности (за предпочитане вода) и да се използва висококачествена слънцезащита с висок фактор (SPF). А също така – да се избягва сауната и кожата да се овлажнява с дълбоко хидратиращ продукт.

Когато става въпрос за постигане на оптимална хидратация, насреща са емолиентите

Емолиентите като Нанобаза са есенциални за кожата, защото едновременно я овлажнява, омекотяват и изглаждат. Всичко това е възможно благодарение на способността им да възстановяват бариерната функция на кожата по биологичен път. Незаменимите мастни вещества в състава им са идентични с тези, произведени от кожата. Те проникват в дълбоките кожните слоеве и се освобождават при нужда.

Безспорно преимущество на емолиентите тип Нанобаза, е че се нанасят лесно и мигновено създават приятно усещане. Могат да се прилагат на лицето, в т.ч. околоочния контур и клепачите. При избора на емолиент е важно той да не съдържа ароматизатори, консерванти и парабени. Така рискът от алергични реакции е сведен до минимум.

borola