Ново проучване разглежда удовлетвореността на пациентите, подложени на лечение на екзема. Резултатите показват, че хората с умерен до тежък дерматит, при които сърбежът е облекчен значително за кратък период и тези, при които засегнатия кожен участък от екзема е намалял са най-доволни от проведеното лечение. В следващите редове споделяме повече за оценката на пациентите на терапиите при екзема.

Данните показват, че както степента на повлияване на симптомите, така и скоростта, с която лечението действа са важни за пациента. Назначаването на терапия, която покрива тези две основни очаквания на пациентите с умерен до тежък дерматит, може значително да повиши удовлетвореността на пациента и да подобри цялостното благосъстояние.

Лечение на екзема/дерматит

Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване на кожата, което причинява сухота, сърбеж и болезнени обриви. Тези симптоми повлияват неблагоприятно качеството на живот и самооценката на засегнатите.

Най-разпространеното лечение на атопичен дерматит включва локална терапия, комбинираща кортикостероидни кремове и емолиенти. Много пациенти обаче спират да реагират на кортикостероидното лечение или показват нежелани реакции към тези локални лекарства, което води до прекратяване на терапията. Доставчиците на здравни услуги могат също да предписват перорални или инжекционни медикаменти заедно с локални лекарства за облекчаване на умерена до тежка екзема. Тези системни терапии включват кортикостероиди или моноклонални антитела като дупилумаб за модифициране на имунната система.
Важно е подходът към всеки пациент да бъде индивидуален, тъй като симптомите на дерматит могат значително да варират. Ето защо е нужна информация за удовлетвореността на пациентите от различните характеристики на тези леченията на екзема.

Фактори, които повлияват оценката на пациентите

В своето проучване изследователите са анкетирали 186 възрастни с умерена до тежка екзема, за да оценят връзката между самоотчетените промени в симптомите след лечение и удовлетворението от проведената терапия. Участниците са използвали поне едно лекарство за екзема по време на проучването, като локалната терапия е най-често използвана. Според резултатите пациентите, при които сърбежът намалява значително са сред най-удовлетворените от лечението. В допълнение изследователите проверяват колко време е било необходимо, за да подейства лечението за намаляване на сърбежа. Те категоризират пациентите в три групи – сърбежът е намалял след 1-6 дни, 7-13 дни или 14 дни и по-късно. Най-висока оценка на лечението дават пациентите, при които оплакването е отшумяло в рамките на 1-6 дни. Също така пациентите, които споделят за по-голямо намаляване на засегнатата област на тялото от екзема, е по-вероятно да докладват по-високи нива на удовлетворение от лечението. Изследователите отбелязват, че проучването не включва въпроси относно неблагоприятните ефекти, свързани с лечението. Следователно тези резултати трябва да се тълкуват с повишено внимание.

Персонализиран подход към всеки пациент

За да научите кои са основните терапевтични методи и кои са работещите алтернативи за лечение на екзема, потърсете специалистите на програма Лекзема. Те ще разработят за вас най-добрата стратегия за пълно и трайно овладяване на кожното заболяване. Чрез платформата можете да насрочите час за дерматологичен преглед или да зададете бързо своите въпроси чрез формата за онлайн консултация. Свържете се още сега със сътрудници на програмата по имейл office@lekzema.com.

borola