Симптомите на дерматит (екзема) понякога са толкова тежки, че буквално смазват психиката на засегнатите. Преглед на 15 научни изследвания сред 300 000 души, показва, че хората с екзема са в 44% по-висок риск от суицидни мисли. Процентът на опити за самоубийство сред тях също е по-висок с 36%. Като база за сравнение са използвани хора без кожното заболяване. Проучването е публикувано на 12 декември 2018 г. в онлайн изданието на JAMA Dermatology.

Дерматит – с тежки последствия за психиката

Въз основа на данните учените, начело с д-р Ейприл Армстронг от Южнокалифорнийския университет, заключават, че екземата носи „тежко психосоциално бреме“ за пациентите.

Факт е, че тежестта на заболяването варира от човек на човек. Дори в лека форма обаче то може да бъде психологически и социално инвалидизиращо състояние. Предишни проучвания потвърждават това. Даваме пример с изследване сред 600 пациенти с екзема на Северозападния университет в Чикаго. Резултатите от него са публикувани през юли 2018 г. в сп. Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Изследването сочи, че и пациентите с лека екзема са обременени психически. 18% от тях избягват социалните контакти заради вида на кожата си, а 23% – ограничават активностите си.

Впечатление прави, че процентите по тези показатели нарастват драстично при умерена и тежка екзема (съответно 40 и 43%)

Характерните симптоми на дерматита карат пациентите да страдат психически. Те често са с понижено самочувствие предразположени са към тревожност, депресия и нарушения на съня. Имат проблеми в общуването. Децата срещат трудности в училище, а възрастните – в работата“, казват изследователите.

Д-р Армстронг и колегите ѝ обръщат внимание на нещо много важно. И то е, че има лечения за намаляване тежестта на екзема, които помагат за подобряване на психическото състояние. „Имунологичното лечение на дерматит доказано бори депресията и тревожността при пациентите. Трябва да се възползваме от моментите, в които оплакванията се нормализират и стигмата на заболяването намалява. Смятам, че така можем да работим в посока запазване на психическото здраве на пациентите“, отбелязва д-р Армстронг.

Споменатите последствия за психиката при дерматит могат да бъдат овладени

За целта е нужна специализирана помощ. Експертите дерматолози от програма Лекзема са насреща, за да окажат емоционална подкрепа на засегнатия и неговите близки. Те ще препоръчат ефективни начини за възстановяване на хармонията в тялото. Няма да щадят време и усилия, за да възвърнат самочувствието и увереността на пациента с дерматит.

Всеки заинтересован може да избира между онлайн консултация тук и консултация на място в клиника „Борола“ в София и мрежата от диагностично-консултативни центрове в страната. Повече информация може да бъде получена на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola