Редовното спортуване с атопичен дерматит има положително въздействие върху духа на пациента и доброто му физическо състояние. Това е така, защото спортът противодейства на един от основните фактори влошаващи кожното състояние, а именно стреса. Разбира се, ако страдате от дерматит то живеете и със сърбяща, суха и възпалена кожа, което ви поставя и пред няколко предизвикателства, когато става въпрос за тренировка. Нашият екип разбира това, но все пак ви призовава да не се страхувате от обостряне на екземата, а да се насладите на този здравословен навик с нашите съвети.

Най-добрите навици за спортуване с атопичен дерматит – изграждане на стратегия

Ако сте диагностицирани с атопичен дерматит, най-доброто решение за „спасяване на кожата“ е навлизането в рутина с добри практики. Това ще ви позволи да извършвате активностите, без допълнителен сърбеж и възпалена кожа. По-надолу в статията може да се възползвате от някои от тях, резониращи с индивидуалното ви състояние.

Подходящото облекло е от решаващо значение

На първо място, когато практикувате спортуване с атопичен дерматит е важно да подберете качествено облекло от дишащи материи. Най-добре е то да е от 100% памук. Избягвайте синтетичните дрехи за тренировки, тъй като те не попиват така добре потта, а по-скоро с тях тя се стича по тялото. Това влошава дерматита и дразни кожата. Избирайте по-широки, а не тесни и прилепнали, които ще възбудят възпалените участъци. Нека няма неудобни шевове, ръбове и етикети. И не забравяйте, че как перете облеклото си за тренировка също е от значение. Използвайте перилен препарат без силен аромат и не добавяйте никакви омекотители.

Спортувайте на хладно място

Докато изпотяването често е неизбежно, когато тренирате, ще искате да сведете до минимум това. Спортуването в хладна среда може да помогне на тези със склонност към обостряния на дерматита. Изберете място, което е добре климатизирано, или сенчесто и хладно, ако тренирате на открито. За тренировки навън не забравяйте качествената слънцезащита. Според Националното дружество по екзема, слънцезащитните продукти на минерална основа са по-малко дразнещи за кожата. Така, че може да се спрете на такъв тип с фактор минимум 30.

Подберете правилните упражнения

Както споменахме вече редовното спортуване при атопичен дерматит носи големи ползи. Всъщност някои направени проучвания сочат, че аеробните упражнения могат действително да подобрят състоянието. Все пак, ако вашата фитнес рутина е причина за обостряне на екземата, то просто променете начина си на трениране. Например активности като йога и пилатес са добра алтернатива. Просто се старайте да ускорявате сърдечната си честота, което ще е достатъчно за подобряване на тонуса и състоянието на кожата.

Създайте рутина след спортуване с атопичен дерматит

Добрите практики след тренировка са това, което може да ви помогне за поддържане на здрава кожа. Първото нещо, което трябва да направите е да се изкъпете веднага след спорт, за да премахнете потта и замърсяванията от тялото си. Избягвайте дългите, горещи душове, знаете това ще изсуши и възпали кожата. Използвайте само подходящи за атопичен дерматит измиващи продукти. Подсушете с памучна кърпа чрез потупване, а не с търкане. И много важно овлажнявайте кожата с качествени емолиенти и хидратанти, които хидратират в дълбочина и не позволяват загубата на вода. Такива са Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Ако веднага след тренировка, няма къде да изпълните тази рутина, то е важно да подсушите кожата и да смените мокрите дрехи и след като се приберете у дома да извършите горните стъпки.

Вече сте наясно за добрите практики при спортуване с атопичен дерматит, а за осъществяване на цялостен контрол над кожното заболяване може да се обърнете към нашия екип

Доверете се на специалистите от програма Лекзема, за да овладеете дерматита и да удължите ремисията. Те ще направят необходимото, за да подобрите вида и състоянието на кожата и да се почувствате добре в тялото си. Освен чисто практически препоръки за живот без страдание, те ще обогатят знанията ви за кожното заболяване. Възползвайте се от услугите им лесно и удобно, чрез напълно безплатните онлайн консултации. За повече въпроси нашия екип остава на разположение – office@lekzema.com.

borola