Много пациенти се опасяват, че поставянето на метален имплант би могло да отключи алергия към метали (алергичен контактен дерматит). За това информират от Американската академия по дерматология (AAD).

„Пациентските въпроси за алергия към метални импланти (ставни протези, зъбни винтове, пейсмейкъри и др.) се увеличават с все по-масовото използване на медицинските импланти“. Уточнението внася д-р Голара Хонари, която е клиничен доцент във Факултета по медицина на Станфордския университет в САЩ.

А сега малко статистика – около 10% от американците ще получат имплант в някакъв етап от живота си. По-притеснителното обаче е, че милиони от тях съобщават за алергия към метал (обикновено никел).

Алергия към метали – имплантите като провокиращ фактор?

„Много трудно е да се определи дали ще се развие алергия при поставяне на метален имплант, или не. Причината е, че имунната система на всеки човек е различна и реагира по различен начин на алергените“, отбелязва д-р Хонари. По думите ѝ от изключително значение е да се установи тясно сътрудничество между дерматолога и хирурга/лекаря, който поставя металния имплант. „Специалистите трябва да преценят дали пациентът има нужда от друг имплант или дали да бъде тестван за алергия преди процедурата“, казва д-р Хонари.

Пациентите с история за алергия към метал непременно трябва да уведомят своя дерматолог/хирург/лекар за това преди процедурата. „За щастие, понастоящем съществуват налични алтернативи на металните импланти. Така например вместо метална ставна протеза може да бъде поставена керамична“, посочва д-р Хонари.

Д-р Хонари обръща внимание и на още нещо важно

Поставените метални импланти често освобождават метални йони в тялото. Възможно е това да доведе до временно кожно раздразнение при пациенти с алергия към метал. „Обикновено въпросното освобождаване се забавя и имплантът остава в тялото на пациента. Ако обаче симптомите се влошават, може да се наложи изваждане и подмяна на импланта с разумна алтернатива“, уточнява в заключение д-р Хонари.

Висококачествена помощ при съмнение или наличие на алергия към метали

Дерматолозите от програма Лекзема са готови да отговорят на нуждите на хора, които имат или подозират контактен дерматит към метал. Те са насреща за физически преглед или консултация (онлайн или на място в кабинет). При потвърждаване на диагнозата насочват към най-адекватното лечение и проследяват ефекта от него. Дават насоки за живот без страдание и оказват емоционална подкрепа (когато това се налага). Провеждат и училища за екзема с цел повишаване на осведомеността за проблема.

Повече информация за това как може да се възползвате от предлаганите услуги може да бъде получена на имейл office@lekzema.com. Не се колебайте да се свържете с нас!

borola