Със застудяването на времето започваме да прекарваме по-голямата част от денонощието в затворени помещения с изкуствено затоплен и съответно сух въздух. Освен това много от нас посрещат есенния хлад с по-продължителен престой под душа, наслаждавайки се на горещата вода. Доколко обаче тези фактори са полезни за страдащите от екзема? Оказва се, че ефектът от тях може да е по-скоро негативен. За да се компенсира той и за да се постигне по-успешен контрол върху екземата през есента, са необходими допълнителни грижи за кожата.

Екземата протича с отчетливи периоди на обостряне и ремисия. Характерно е, че през есента ремисиите са по-кратки, а допълнителните грижи за кожата са важно условие за удължаването им във времето.

Грижи за кожата при екзема – 4 есенни препоръки

1. Поддържайте кожния имунитет. Не се доверявайте на козметични продукти, които съдържат агресивни към кожата съставки, особено ако те не са ви препоръчани от лекар. Подобни продукти може да нарушат естествената бариерна функция на кожата и да влошат екземата. Използвайте само дермокозметични продукти с естествени съставки и щадящ кожата ефект.

2. Почиствайте редовно кожата си. Със захладяването през есента се отчита пик на концентрацията на прахови частици, полени, плесени и други агенти, които може да отключват кожна алергична реакция и да обострят екземата. Добре е контактът им с кожата да бъде колкото е възможно по-кратък.

3. Избягвайте горещите душове и вани. Горещата вода изсушава кожата, а това е най-лошото възможно влияние върху нея при хора с екзема. За предпочитане са по-кратките душове с хладка вода.

4. Ползвайте редовно хидранти и емолиенти. Овлажняването и омекотяването са най-важните грижи за кожата при екзема, независимо дали тя е във фаза на ремисия или обостряне.
Докато активното лечение на екзема се извършва в периода на обостряне, то прилагането на хидратанти и емолиенти е добре да се извършва постоянно.

Посочените грижи за кожата имат позитивен ефект както за овладяване на симптоматиката при екзема, така и за оредяване проявите на това хронично кожно заболяване. Препоръките са в сила във всяка възраст и при всички форми на екзема за по-леко понасяне на специфичните за есента атмосферни и други условия на средата.

borola