Редовните и умерени физически упражнения могат да са от полза при детски атопичен дерматит. Новината е обнадеждаваща, категорични са от университетска болница „Кралица София Испанска“ (HURS) в гр. Кордоба, Испания. И напомнят, че кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход засяга тежко около 20% от децата на възраст 6-12 години.

Разберете повече за положителното въздействие на спорта върху детски атопичен дерматит

„Адекватната физическа активност има комплексен положителен ефект върху децата с атопичен дерматит. Тя спомага за правилния растеж и нормалното развитие на детския организъм. Кара децата да се чувстват щастливи благодарение на отделените по време на движение ендорфини, които предизвикват чувство на еуфория. Снема стреса, който сам по себе си е мощен отключващ фактор на заболяването, потенциално обостря симптомите и влошава състоянието на кожата. Спортът помага за премахване на стигмата около дерматита, която принуждава засегнатите да живеят в сянка и страх. И не на последно място – чрез работата в екип съдейства за интегриране на децата в обществото“. Това казва д-р Глория Гарначо, специалист по детска дерматология в университетска болница „Кралица София Испанска“.

Спорт и детски атопичен дерматит са напълно съвместими понятия

Специалистите са единодушни, че атопичният дерматит при децата не е пречка пред практикуването на спорт. Необходимо е обаче да се вземе предвид следното, за да е максимално ефективна тренировката:

  • носене на спортна тениска и шорти за предпочитане със свободна кройка и от естествени материи
  • ако е необходим специален екип, добре би било да се облекат тънки памучни дрехи под него
  • носене на „дишащи обувки“, които осигуряват правилна вентилация на краката
  • защита на кожата от слънцето с подходящ слънцезащитен продукт, шапка и очила, в случай че тренировката е на открито
  • прием на достатъчно количество вода
  • периодично освежаване на кожата с термална вода
  • вземане на кратък душ с хладка вода след тренировката
  • внимателно подсушаване на кожата
  • нанасяне на висококачествен емолиент като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент)

Въпроси, свързани с тренировките при дете с дерматит, както и с грижите, от които се нуждае кожата на малчугана, можете да задавате на…

висококвалифицираните и опитни дерматолози от програма Лекзема. Те посвещават всеки свой ден да осигуряват пълна грижа за хората с атопичен дерматит и други форми на екзема. Предоставят проверена информация за контролиране на заболяването по възможно най-добрия начин. Дават практически насоки за живот без болка. Оказват емоционална подкрепа на засегнатите и техните близки. Организират училища за екзема. Провеждат онлайн консултации и прегледи.

За някои от предлаганите услуги се изисква предварително записване. Нашият екип подробно ще ви обясни всичко на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola