Традиционно при кожна екзема (атопичен дерматит) НЕ се препоръчва носенето на дрехи от вълна. Мотивът е, че вълнените влакна дразнят атопичната кожа. Учени обаче доказват, че облеклата от мериносова вълна са идеални за страдащите от екзема.

Тук е мястото да кажем, че мериносовата вълна се добива от древна порода овце, наречени меринос, които са широко разпространени в планинските райони на Австралия и Нова Зеландия. Мериносовите овце имат тънковлакнесто и меко руно, считано за една от най-качествените. Вълната е лека, проветрива и с много добра топлоизолация.

При кожна екзема – мериносовата вълна помага

Проучването, за което стана въпрос в началото, е проспективно, рандомизирано, двойно-сляпо, кръстосано. То изследва ефекта на суперфината мериносова вълна при лека до умерена форма на атопичен дерматит в продължение на 12 седмици. Включва 39 участници на възраст от 4 седмици до 3 години.

Изследваните лица са разделени в 2 групи. Едната група носи дрехи от суперфина мериносова вълна, а другата – памучни дрехи, избрани от родителите. За период от 6 седмици децата са тествани два пъти. Впоследствие тези, които са носили мериносова вълна, започват да носят памук, и обратно. Участниците отново са изследвани 2 пъти в оставащите 6 седмици.
Първичните критерии, които се следят от специалистите, са два. SCORAD – скала за точкуване и качествена оценка на тежестта на атопичния дерматит и ADSI – индекс за тежест на дерматита. Вторичните критерии също са два. IDQOL – дерматологичен индекс за качество на живот при детски дерматит и употреба на локални кортикостероиди.

Резултатите са повече от впечатляващи

Стойностите на SCORAD бележат среден спад от 2-5 на 3-та седмица и 7-6 на 6-та седмица при пациентите, носили мериносови дрехи. Подобен спад има и при ADSI и IDQOL за същия период. Прилагането на локални стероиди също намалява. При смяна на дрехите от мериносова вълна с такива от памук стойностите на критериите се повишават.

Въз основа на резултатите учените правят заключението, че суперфината мериносова вълна може да помогне за по-добър контрол на екзема в детска възраст.

Още интересни проучвания и полезни съвети при кожна екзема

Повече за новостите в лечението и профилактиката на екзема, както и работещи препоръки за по-добър живот можете да откриете на www.lekzema.com. Това е сайтът на програма Лекзема, в който е събрано на едно място всичко за кожното заболяване.

Статиите са написани на разбираем и достъпен език. Информацията е безпристрастна и непредубедена.

Програмата предлага онлайн консултация и преглед в клиника „Борола“ в София и мрежата от диагностично-консултативни центрове в страната.

Свържете се с нас за въпроси и запитвания. Телефонът за връзка е (+359) 2 983 6211, а имейл адреса – office@lekzema.com

borola