Въпреки широкото си приложение синтетичните антибиотици НЕ са ефективни за лечение на по-леките форми на екзема (атопичен дерматит) при деца. Това сочи проучване на учени от университета в Кардиф, Уелс. Резултатите са публикувани в изданието на сп. Annals of Family Medicine от 13 март 2017 г.

Повече за екзема и антибиотици в детска възраст

Изследването е проведено сред 113 деца с обострена лека форма на екзема. Те са разделени на случаен принцип в три групи. Първата, получава антибиотик на таблетки и крем с плацебо ефект. Втората – таблетки с плацебо ефект и антибиотичен крем. Третата (контролната група) – таблетки и крем с плацебо ефект.

При сравнителния анализ на втората, четвъртата и дванадесетата седмица от началото на проучването учените установяват, че:

Резултатите от изследването дават основание на научния екип начело с проф. Ник Франсис от университета в Кардиф да твърди, че:

  • антибиотиците под формата на крем или таблетки НЕ са ефективни при деца с обострена лека форма на екзема

Учените дори стигат още по-далеч в твърденията си, като посочват, че:

Изследователите отбелязват, че проучването има и своите ограничения

То се фокусира само върху деца с лека форма на екзема. Ето защо проф. Франсис и колегите му предупреждават, че резултатите не се отнасят за деца с обострена тежка екзема.

Лекарите са съгласни с мнението на учените. Така например алергологът и педиатър д-р Крейг Ослиб от болница Northern Westchester (NWH) в гр. Маунт Киско, Ню Йорк, смята, че:

  • кортикостероидните кремове са достатъчни за лечението на лека форма на екзема
  • антибиотиците биха могли да са от полза при умерена или тежка обострена екзема

Още по темата за екзема и антибиотици при деца можете да намерите на адрес…

www.lekzema.com – сайтът на програма Лекзема. Това е специално създадено интернет пространство за хората с екзема. Плод е на усилията на:

  • висококвалифицирани медицински специалисти
  • експерти от фармацевтичната индустрия
  • специалисти от клиники и консултативни центрове
  • пациенти от цялата страна

Целта е една – предоставяне на цялостна висококачествена грижа за пациенти с екзема.

С цел повишаване качеството на живот на засегнатите Програмата:

Всички услуги са напълно безплатни. За някои от тях обаче се изисква предварително записване. Разберете повече на тел.: (+359) 2 983 6211. Не се колебайте да се свържете с нас! Очакваме ви!

borola