Появата на зачервена, сърбяща и лющеща се кожа, наподобяваща пърхот, е типичен случай на екзема на главата. Това е специфична форма на дерматит, от която се оплакват милиони хора. При нея най-често и най-силно е засегнат скалпът. Локализирането в зоната на скалпа превръща екземата по главата в лесно забележим и много труден за прикриване дерматологичен проблем. Дискомфортът е най-сериозен през лятото, когато условията на средата допринасят за обостряне проявите на екземата. В помощ на страдащите от екзема на главата и скалпа екипът на програма Лекзема ще представи характерните симптоми на заболяването, кои фактори го обострят през лятото и как може да се неутрализира влиянието им.

Екзема на главата – причини и провокиращи фактори през лятото

Локализирането на екземните прояви в областта на главата и скалпа е провокирано от по-гъстото разположение на себумни жлези в тази зона на кожата. Продуцираният от тези жлези себум е основна хранителна единица за гъбичките от род Malasezia, които освен пърхот, провокират и възпаление на кожата, отключващо и обострящо проявите на екзема при засегнатите от заболяването.

Сред факторите, които допълнително обострят проявите на екзема на главата през лятото са:

  • горещината
  • по-обилното потене на скалпа
  • сухото време
  • по-честото миене на косата с шампоани, съдържащи агресивни и дразнещи кожата на скалпа съставки
  • по-продължителното излагане на слънце – слънцето само по себе си е достатъчно силен фактор, увреждащ кожата. В някой случаи слънцето провокира специфични кожни прояви като т.нар. слънчев дерматит.

Екзема по главата създава най-големи грижи през лятото за хората с мазна и суха кожа на скалпа. Допълнително утежняване на състоянието носят фактори като нарушен хормонален баланс, отслабен имунитет и др.

Екзема на главата и скалпа – симптоми

Екземата на главата се характеризира с формирането на плаки най-вече по кожата на скалпа. Те са придружени от симптоми като:

  • зачервяване (еритема)
  • силен сърбеж
  • лющене на кожата с отделяне на люспи, подобни на пърхот
  • омокряне на засегнатия участък с повишена мастна секреция
  • формиране на дребни пъпчици, също отделящи секрет

Както всяка форма на екзема, тази, локализираната в зоната на главата и скалпа протича с периоди на обостряне и ремисия. Характерно е, че успоредно със зимата лятото е период на най-често и силно обостряне на изявите на екзема по главата и скалпа.

Лечение на екзема на главата и скалпа

От ключово значение за овладяване проявите на екзема на главата е справянето с гъбичките от род Malasezia. Удачно и напълно безопасно средство с траен ефект в тази насока е цинк пиритионът. Той се ползва се все по-широко в дермокозметичната сфера за лечение на пърхот и екзема на главата и скалпа.
За подобряване на ефекта от прилагането на цинк пиритион и за удължаване периода на ремисия на екземата е добре лечението да се допълни с прилагането на хидратанти и емолиенти по кожата на главата и скалпа. Добре е те да се нанасят не само при обостряне, но и при ремисия на екземните прояви.

borola