Дерматитът, познат още като екзема, е сред разпространените кожни заболявания и вероятно затова в публичното пространство циркулират най-разнообразни митове по темата. В следващите редове споделяме няколко популярни заблуди за екземата и истината зад тях.

Екземата е заразна

Това твърдение няма нищо общо с реалността. Истината е, че генетичният фактор е изключително важен за отключването на екзема. Практически не е възможно да се заразите с дерматит от друг човек, независимо в колко близък контакт сте. Счита се, че кожното заболяване се развива поради някои имунологични нарушения, непълноценно функциониране на кожната бариера и при силна чувствителност спрямо бактериални, вирусни и гъбични кожни инфекции. В обобщение може да бъдете спокойни, че дори когато пациентът е с обострена екзема и има изявени зачервени плаки, не може да ви предаде кожната болест.

Стресът причинява екзема – един от най-разпространените митове

Тук е важно да отбележим една тънка разлика. Стресът сам по себе си не може да причини екзема, но води до обостряне на симптомите при пациенти с дерматит. Има си обяснение за тази негативна зависимост. При високи нива на нервно напрежение в тялото се отделят т.нар. хормони на стреса – кортизол и адреналин. Те от своя страна могат да засилят възпалителните процеси в тялото, които са отговорни за влошаване на проявите при дерматит. От казаното дотук става ясно, че практиките за справяне със стреса ще са от полза за контрол на екземата при хора, които вече имат кожното заболяване. Може да опитате техники като дълбоко дишане, упражнения за релаксация и др.

Екземата се лекува напълно

За съжаление към момента това твърдение си остава просто мит, в който ни се ще да вярваме. Засега не е установено окончателно лечение за екзема, но е възможно постигането на дългосрочна ремисия. Въпреки че дерматитът няма да се „изчисти“ на 100%, с много постоянство, придържане към подходяща терапия и въвеждането на някои промени в начина на живот прогнозите за осъществяване на дългосрочен контрол върху заболяването са много добри.

Екземата е просто козметичен проблем

Въпреки че най-видимата проява на екземата са неприятните кожни плаки, заболяването не бива да бъде третирано като козметичен проблем. Всъщност при дерматит кожата е много чувствителна, значително по-податлива на бактериални и гъбични инфекции, често предизвиква неконтролируем сърбеж и може да възпрепятства извършването на някои ежедневни дейности. Тук ще откриете повече за съпътстващите заболявания, от които често страдат пациентите с екзема.

След като развенчахме тези митове за екзема, вижте къде да откриете актуална здравна информация по темата

Сайтът на програма Лекземаwww.lekzema.com, е платформа, която събира на едно място знанията и опита на висококвалифицирани експерти в областта на дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с екзема от цялата страна. Целта е да се постигне по-добър контрол върху кожното заболяване и да се повиши осведомеността по темата. За да осъществи мисията си, нашият екип предлага практически насоки за овладяване на дерматит и оказва емоционална подкрепа на нуждаещите се. Важна част от Програмата са онлайн консултациите и прегледите при най-добрите експерти в областта. Всеки пациент с екзема или със съмнение за такава може да се възползва от техните услуги.

borola