Някои съставки в декоративната козметика биха могли да действат възпалително и да отключат прояви на контактна екзема (контактен дерматит). Нека да видим кои са те и как се процедира в такъв случай.

Вещества в грима, които е твърде вероятно да провокират контактна екзема

Масовата декоративна козметика съдържа голям брой съставки със съмнителна безопасност. Те не само изсушават и състаряват преждевременно кожата, но и крият риск от възпалителна реакция. Веществата, които най-често предизвикват алергичен контактен дерматит, са:

  • консервантът Euxyl K 400 (комбинация от метилдибромоглутаронитрил и феноксиетанол в съотношение 1:4), присъстващ в прахообразната козметика
  • пропил галатът (E310), октил галатът (E311) и живакът в червилата
  • никеловият сулфат в спиралите и очните линии
  • тиомерсалът в сенките за очи

Щом сенсибилизацията възникне веднъж, алергичната реакция се появява отново и отново при всеки следващ контакт на кожата с алергена.

Гримовете могат да предизвикат освен алергични и възпалителни реакции. Обикновено това се случва при постоянно носене на тежък грим, използване на замърсени продукти или такива с изтекъл срок на годност, както и след нанасяне на козметични средства на места, различни от посочените.

Още хора, чиято имунна система е предразположена към алергична реакция от гримове

Не само хората с атопична кожа са изложени на риск от алергична реакция след употреба на гримове. В опасност са също и тези с анамнеза за алергични заболявания като ринит и алергичен конюнктивит. Тук искаме да обърем специално внимание на факта, че състоянието на страдащите от кожни проблеми като розацея и акне сериозно може да се влоши при алергичен отговор на организма към даден алерген. Подобрение настъпва след овладяване на алергичната реакция.

Начини за справяне с контактна екзема, която се е отключила след използване на грим

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се да се спре използването на всякакъв вид козметични продукти за разкрасяване в определената област. След това е необходимо да се потърси помощ от специалист. В зависимост от тежестта на симптомите той ще назначи адекватна терапия. По лекарска преценка се предписват локални кортикостероиди за повлияване на кожното възпаление, перорални антихистамини за облекчаване на сърбежа и перорални кортикостероиди за кратък период от време.

Бърза и всеобхватна помощ за овладяване на контактна екзема след използване на гримове

Ние от екипа на програма Лекзема приканваме всички, които са получили контактен дерматит след употребата на декоративна козметика да се обърнат към нашите дерматолози. Висококвалифицирани и с богат практичен опит, те ще подпомогнат разрешаването на проблема, преди да се е задълбочил. Ще се отнесат с необходимото внимание и ще назначат най-подходящото и щадящо лечение. В допълнение ще дадат полезни насоки за живот без страдание и ще окажат нужната емоционална подкрепа на засегнатия и неговите близки.

borola