Тества се ново лекарство за екзема (атопичен дерматит). То е наречено упадацитиниб и е одобрено за лечение на ревматоиден артрит.

Приемът на упадацитиниб води до бързо и значително подобрение в състоянието на пациенти с умерена до тежка екзема. Това показват резултатите от две клинични изследвания във фаза 3. Изпитванията са финансирани от производителя на медикамента – американската фармацевтична компания AbbVie Inc. Данните са обявени от изследователи от болница „Маунт Синай“ в Ню Йорк. Работата на учените е публикувана в онлайн изданието на авторитетното списание The Lancet на 20 май 2021 г.

Лекарство за екзема – безопасно и с добра поносимост

Двете проучвания включват близо 1700 пациенти и са проведени между 2018-2020 г. Резултатите показват бързо изчистване на кожата и намаляване на сърбежа. „Сърбежът се повлиява в рамките на дни от началото на изпитванията. Максималната клинична ефективност е постигната на 4-та седмица от лечението и се запазва до 16-та седмица“. Коментарът е на главният автор на изследването проф. д-р Ема Гутман-Яски. Тя завежда департамента по дерматология към медицинското училище „Икан“ в Маунт Синай, Ню Йорк.

Лекарството има добра поносимост при пациенти, получили и двете дози (15 и 30 мг), и не крие значителни рискове за здравето. „Резултатите са невероятни! При повечето пациенти с тежка екзема се наблюдава благоприятно повлияване на симптомите на 90-100% до 16-та седмица от приема на упадацитиниб. Това е нещо изключително, което може да бъде съпоставено само с резултатите от ефективно повлияване на псориазис“, отбелязва проф. Гутман-Яски.

Както споменахме в самото начало, упадацитиниб е лекарство, което е одобрено и пуснато на пазара за лечение на ревматоиден артрит

Търговското му име е Rinvoq. Механизмът на действие е прост. Лекарството блокира пътищата на цитокините (малки сигнални протеини, които влияят върху растежа на клетките, свързани с имунитета и възпалението). По този начин овладява възпалителните процеси в организма.

Проф. Гурман-Яски изтъква, че упадацитиниб има своите преимущества пред биологичните лекарства. За разлика от тях той позволява възобновяване на лечението по всяко време след прекъсване.

Ще продължим да следим резултатите за това лекарство за екзема

А вие следете сайта на програма Лекземаwww.lekzema.com, за да научите първи допълнителна информация за упадацитиниб при дерматит.

Програмата няма аналог у нас. Тя е плод на усилията на доказани специалисти в областта на дерматологията, фармацевтичната индустрия и пациенти с екзема. Събира на едно място знанията, информацията и опита, за да ги превърне в работеща система за контрол и овладяване на екземата.

За да се справят с негативното отражение на заболяването върху качеството на живот, специалистите от Програмата провеждат прегледи, онлайн консултации и училища за екзема. За въпроси и допълнителна информация – тел.: (+359) 2 983 6211.

borola