Нова надежда за лечение на атопичен дерматит (дерматит, екзема).
Клинично изпитване показва, че моноклоналното антитяло рокатинлимаб (rocatinlimab) показва обещаващи резултати при умерена до тежка форма на кожното заболяване. Ефектът е налице както по време на терапията, така и до 20 седмици след преустановяването ѝ. Данните, които са публикувани в авторитетното списание The Lancet, са от проучване на изследователи от нюйоркската болница „Маунт Синай“.

Лечение на атопичен дерматит с доста обнадеждаващ ефект

Според изследването рокатинлимаб може да промени генетиката на атопичния дерматит в дългосрочен план. В допълнение моноклоналното антитяло евентуално е в състояние да помогне за поддържане на резултатите без продължаващ прием. Тайната е в неговия механизъм на действие. Рокатинлимаб инхибира имунната молекула OX40, която има ключова роля в развитието на атопичен дерматит и други възпалителни заболявания.

Проучването е многоцентрово, двойно сляпо, плацебо контролирано клинично изпитване във Фаза 2б. Проведено е в 65 медицински центъра на територията на САЩ, Канада, Япония и Германия.

Общо 274 пациенти, от които 217 на рокатинлимаб и 57 на лечение с плацебо, са разпределени на случаен принцип в съотношение 1:1:1:1:1. Една част от изследваните лица получава рокатинлимаб (150 mg или 600 mg) на всеки четири седмици. Друга – рокатинлимаб (300 mg или 600 mg) през седмица или подкожно плацебо до 18-та седмица от изпитването. Активното лечение е удължено с 18 седмици, а проследяването продължава 20 седмици.

Резултатите подкрепят хипотезата, че лечението с рокатинлимаб е безопасно и ефективно при умерен до тежък атопичен дерматит

След анализ на данните изследователите заключават, че моноклоналното антитяло е с потенциално дълготраен ефект и може да модифицира заболяването. Най-честите нежелани реакции по време на двойно слепия период са висока температура, втрисане, главоболие, поява на афти и гадене.

Изследователите планират да проведат Фаза 3 на изпитването през 2023 г. Те възнамеряват бъдещите проучвания да включват повече хора, да са по-продължителни и да изследват комбинирани терапии (напр. рокатинлимаб и локални кортикостероиди).

Всички новости, касаещи лечение на атопичен дерматит, събрани на едно място

Уеб страницата на програма Лекземаwww.lekzema.com e мястото, където са поместени последните новости в лечението на дерматит. Освен компетентна и актуална здравна информация в сайта са представени и общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание.

Програмата е без аналог в България. Плод е на усилията на специалисти в областта на дерматологията и пациенти с дерматит. Целта е само една – осигуряване на цялостна висококачествена грижа при екзема.

В Програмата са включени напълно безплатно услуги като онлайн консултация със специалист. Задайте вашия въпрос чрез контактната форма тук.

borola