В редовете по-долу ще ви представим методи за домашно лечение на невродермит. Някои от тях помагат за овладяване на симптоми като сърбеж, зачервяване и лющене на кожата, характерни за тази форма на дерматит. Други съдействат за елиминиране на токсините от тялото, една от водещите причини за поява на кожното заболяване.

Бани с отвара от лечебни растения

Това е една добра възможност за облекчаване на симптомите на невродермит у дома. Подходът е доказал своята ефективност при тежки форми на заболяването. За приготвянето на отварата могат да се използват цветове от лайка, листа от бреза, стръкове пелин, невен и орехова шума. Тук е мястото да отбележим, че след банята кожата не бива да се подсушава с кърпа, а да се остави да изсъхне. Това позволява на ценните вещеста от растенията да попият по-добре и да разгърнат полезното си действие. Процедурата се повратя до подобряване вида и състоянието на кожата. Това може да отнеме няколко седмици.

Отвара от мента и седефче – много добър начин за домашно лечение на невродермит

Въпросната отвара има противовъзпалителен, възстановяващ и успокояващ ефект. Това я превръща в чудесно средство за облекчаване симптомите на невродермит. Особено ефективна е срещу кожното лющене и сърбежа. А най-добрата новина е, че лесно може да се приготви в домашни условия. За целта е нужно да се добави по половин супена лъжица от ментата и седефчето към 500 мл вода. След като водата заври, течността се отмества от котлона и се оставя да изстине. После се нанася с марля или памук върху засегнатите места. За да има видим ефект, е нужно процедурата да се прави редовно.

Компрес с листа от коприва и малина

Листата от коприва и малина ефективно въздействат върху огнището на възпалението и ускоряват регенерацията на тъканите. За приготвянето на компреса се използват равни части листа от коприва и малина, заливат се с вряща вода и се оставят да престоят няколко часа. Парче марля се потапя в течността, изцежда се, налага се върху засегнатите от екзема кожни участъци, превързва се и се оставя да престои 2-4 часа.

Разберете кое е най-подходящото лечение на невродермит за вас с помощта на…

дерматолозите от програма Лекзема. Те проявяват индивидуално отношение към всеки пациент и се стремят максимално да задоволят неговите здравни, психологични и терапевтични потребности. Като се ръководят от последните научни изследвания:

  • предоставят компетентна и актуална информация за кожното заболяване
  • дават полезни съвети за активен начин на живот без страдание
  • оказват емоционална подкрепа

Специалистите на Пограмата провеждат безплатни онлайн консултации и осъществяват първични прегледи в клиника „Борола“ в София и в мрежата от консултативни центрове в цялата страна. Прегледите стават по график с предварително записване. Повече информация можете да получите на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola