Периорален дерматит е сред по-рядко срещаните форми на дерматит, или екзема. Същевременно обаче буди много сериозен дискомфорт, защото проявите му засягат лицето и е много трудно да бъдат прикрити. От периорален дерматит страдат около 1% от хората. Сред тях попадат основно млади момичета и жени на възраст 19-40 години.

Периорален дерматит

Терминът “периорален” достатъчно конкретно описва локализацията на тази форма на дерматит. Проявите му засягат зоните около устата – т.нар. назолабиални гънки, зоната между носа и горната устна, брадичката, предната част на бузите. Важно е да се уточни, че подобно на останалите форми на дерматит, периоралният дерматит не е заразен. Пак подобно на останалите форми обаче проявите му са хронично рецидивиращи и периодите на ремисия са последвани от периодично обостряне на кожните проблеми.

Причини. Първопричината за поява на периорален дерматит е нарушената бариерна функция на кожата. При такива условия тя реагира с възпалителни процеси към дразнители, които не би следвало да я афектират, ако тя разполага с нормалните си защитни механизми.

Конкретни причини, които може да отключат прояви на периорален дерматит са:

  • отслабване на имунитета
  • резки климатични промени
  • продължително излагане на слънце, особено при хора с чувствителна кожа
  • употреба на козметични продукти за лице, съдържащи дразнещи кожата съставки
  • ендокринни нарушения и хормонален дисбаланс

Периорален дерматит често се развива и като придружаващо състояние при други кожни заболявания като:

Симптоми. Периорален дерматит се проявява с раздразнение и зачервяване на кожата около устата, което постепенно прогресира на по-голяма площ. Появяват се групи от дребни пъпчици (пустули), симетрично от двете страни на лицето, които не се групират в по-големи обриви. Пустулите сърбят и парят, след време се покриват с люспички, които постепенно се излющват. В периода на ремисия на кожните прояви, кожата загрубява и задебелява. Появяват се малки възелчета по повърхността й и тъмни петънца на мястото на пустулите.

Периорален дерматит – лечение

Лечението задължително започва с елиминиране на подлежащите причини за поява на кожните симптоми. Назначаването на терапевтична схема зависи изцяло от състоянието на пациента и от преценката на лекуващия дерматолог.

Най-често се назначава локално лечение с антибиотични продукти като еритромицин. По-бързо заздравяване на кожата може се постигне с прилагане на продукти, съдържащи цинков оксид като ДжинДжира Актив – природна алтернатива на локалните антибиотици и кортикостероиди.

Периорален дерматит с всичките характерни симптоми може да бъде овладян в рамките на няколко месеца. Назначаването на подходяща лечебна схема може да доведе до значително удължаване периода на ремисия и да подобри състоянието и самочувствието на пациента. Допълнителна помощ при лечението си всеки пациент може да получи от екипа на програма Лекзема, който организира периодични безплатни прегледи и училища в помощ на страдащите от екзема.

borola