Острото излагане на кожата на „дим от трета ръка“ (Thirdhand smoke, THS) може да стане причина за екзема (дерматит) и псориазис. Така е, защото се повишава нивото на биомаркерите, свързани с риск от развитие на кожни заболявания. Откритието е на изследователи от университета на Калифорния в Ривърсайд (UC Riverside). Резултатите са публикувани в списанието с отворен достъп eBioMedicine.

Причина за екзема – нещо неочаквано

Започваме с изясняване на понятието „дим от трета ръка“. Това е токсичен микрофилм по всички повърхности, които са били в досег с цигарен дим. И тук нещо много важно – дори димът вече да се е разсеял токсините остават и са в състояние да увредят клетъчното ДНК както на пушачи, така и на непушачи.

Проучването, за което става въпрос, е първото по рода си, което оценява ефекта от излагането на „дим от трета ръка“ върху кожата. То е проведено в лабораторни условия сред 10 непушачи между 22 и 45 години в добро здраве.

За целите на експеримента в продължение на 3 часа всеки участник носи специално облекло, напоено с „дим от трета ръка“. В посочения период от време доброволецът ходи или тича на бягаща пътека минимум 15 минути на всеки час. Това се прави, за да се предизвика изпотяване и да се увеличи абсорбцията на въпросния дим през кожата.

Участниците не знаят, че дрехите, които носят са напоени с „дим от трета ръка“

Учените вземат проби от кръв и урина от изследваните лица на равни интервали от време. Това им позволява да идентифицират промените в протеините и маркерите на оксидативен стрес, предизвикан от „дим от трета ръка“.
За контрола служат хора, които носят чисти дрехи.

Резултатите са красноречиви – молекулярните биомаркери, свързани с риска от контактен дерматит и псориазис, са повишени. Въпреки това няма видими кожни промени при 10 участници, тъй като излагането на „дим от трета ръка“ е краткотрайно.

Изводът е един – излагането на кожата на „дим от трета ръка“ може да доведе до възпалителни кожни заболявания като дерматит и псориазис.

На всяка причина за екзема си има противодействие

Специалистите дерматолози от програма Лекзема знаят това и се стремят да осигурят най-доброто за пациентите с екзема. Изхождайки от своя богат опит и ерудиция, те дават насоки и съвети за активен начин на живот без страдание. Предписват най-доброто лечение на всеки пациент и при нужда оказват емоционална подкрепа на него и близките му.

Експертите от Програмата провеждат онлайн консултации, прегледи в клиника „Борола“ и мрежата от диагностично-консултативно центрове в страната, и училища за екзема. За някои от услугите се изисква предварително записване на час.

За повече информация моля, позвънете на тел.: (+359) 2 983 6211. Цената на обаждането е според тарифния план.

borola