Дерматитът, познат още като екзема, е често срещано заболяване на кожата, което е хронично и периодите на ремисия се различават при различните хора. При някои са по-дълги, при други – по-кратки.

Но освен да се консултирате с дерматолог при първи съмнения за поява на заболяването, има начини състоянието да се подобри при подходящи грижи в домашни условия. Това включва рутинна грижа за кожата с ежедневни процедури, които включват къпане и хидратиране.

Защо душът е толкова ефективен при дерматит?

Това, че кожата ви е суха, не означава, че е лишена от себум. В основата на екземата стои фактът, че кожата не успява да задържи така необходимата влага. Отделно вятърът, ниската влажност, агресивните сапуни и препарати и честото миене без използване на хидратиращи продукти може допълнително да влошат състоянието.

Един от най-ефективните методи за справяне със сухата кожа е да ѝ се осигури необходимата хидратация. Къпането и овлажняването са важни точно поради тази причина и важат с още по-голяма сила, ако страдате от дерматит. Един от най-добрите начини да възобновите влагата е като си вземете вана или душ и след това незабавно хидратирате кожата с подходящ продукт.

Ценни съвети при взимането на душ

  • Използвайте хладка, но не и гореща вода
  • Избягвайте да търкате кожата с гъба, това води до излишно изсушаване
  • Използвайте леко почистващо средство, не сапун
  • Ако имате обостряне на симптомите, ограничете използваната козметика, за да избегнете допълнително дразнене и изсушаване
  • Използвайте овлажнител с високо съдържание на масла два пъти дневно, за да подобрите влажността и да повишите защитната бариера на кожата

Съвети при дерматит (екзема) на ръцете

Ако имате екзема на ръцете, потопете ги във вода, след това подсушете и намажете с подходящ емолиент. Носенето на памучни ръкавици през нощта помага влагата да се задържи в кожата. Друга подходяща практика е да хидратирате кожата след всяко миене или контакт с вода.

Каква козметика е подходяща при дерматит?

Доверете се на продукти, които са без добавени аромати, оцветители и парфюми. Избягвайте употребата на антибактериални почистващи средства, които обикновено съдържат алкохол и разтворители, които имат агресивно действие.

Добавки за вана при страдащите от дерматит

Добра идея е във ваната да използвате различни добавки. Маслата за вана поддържат влагата в кожата. Добавянето на ¼ чаена чаша сода бикарбонат е често срещан домашен лек и облекчава сърбежа.

borola