Състоянието себореен дерматит при бебета е често срещано, но понякога пренебрегвано от родителите. Да разбира се, не трябва да изпадаме в паника всеки път, когато не бебето му се появи нещо по кожата. Все пак обаче е добре, някои проблеми да се наблюдават, за да може да се предприемат навременни мерки, когато е необходимо. В този случай ще разгледаме бебешката себорея по обстойно и защо трябва да вземем под внимание точно това кожно състояние.

Себореен дерматит при бебета – повече за проблема

Себорейният дерматит при бебетата е незаразно състояние, което се появява на определени части по кожата, богати на мастни жлези – лицето, скалпа и горната част на врата. В медицината се приема, че някои гъбички от вида Маласезия, които водят до себореен дерматит при възрастните, са сред основните „виновници“ за развитието му при най-малките. При това кожно състояние се наблюдава свръхпроизводство на кожни клетки, което води до лющене, понякога възпаление, съпроводено със зачервявания и сърбеж.

Себореен дерматит при бебета – разпознаване

Физическите проявления на себореен дерматит при бебета зависят от тежестта на кожното заболяване и неговото разположение по тялото. Например той може да се появи:

  • На челото
  • Зад ушите
  • В областта на пелените, кожните гънки и гърба

При кърмачетата състоянието засяга най-вече скалпа, като може да се разпознае по появата на жълтеникави или бели люспички, наричани още млечни корички или крусти. Тук е важно да се отбележи, че това не се дължи на лоша хигиена, а на по-горе споменатата причина за поява на себореен дерматит при бебета. В леката му форма, крустите не вредят на детето, не са заразни и не причиняват сърбеж. По-скоро са неприятни на външен вид и дразнят родителите. Все пак обаче създават предпоставка за развитие на бактерии и влошаване на състоянието. Понякога кожното заболяване може да се разпространи и да засегне по-големи участъци по тялото. Ако усетите, че то предизвиква дискомфорт на бебето като силен сърбеж например, или крустите са силно подути, зачервени и от тях изтича течност, е необходимо да потърсите медицинска помощ. В повечето случаи обаче може да направите някои неща у дома и да се справите успешно със себорейния дерматит при бебето.

Общи препоръки за справяне със себореен дерматит при бебета

Повечето дерматолози са на мнение, че кожното заболяване изчезва с времето и няма нужда от сериозно лечение. Обикновено около 3-4 месечна възраст състоянието е напълно овладяно, когато говорим за леката форма, разбира се. За по-тежките случаи консултацията с лекар е задължителна и лечението се назначава само и единствено от него. Съществуват и някои мерки, които могат да облекчат себореен дерматит при бебета в домашни условия:

  • Размекване на крустите на главата на бебето с лек масаж с възглавничките на пръстите или мека хавлиена кърпа
  • Нанасяне на преварен зехтин на скалпа, като след 15-20 минути се разресва с мека четка в посока обратна на растежа на косъма
  • Използване на подходящи измиващи продукти, предназначени за бебешката кожа, които не съдържат оцветители и аромати
  • Поддържане на кожата добре хидратирана с помощта на напълно естествени и безопасни продукти каквито са Липобаза и Нанобаза например.

Допълнителна информация за видовете кожни проблеми в това число и себореен дерматит при бебета

Родители, за допълнителна помощ може да разчитате на програма Лекзема. Това е една уникална по рода си платформа, която събира на едно място знанията, информацията и опитът и ги превръща в работеща система за контрол и овладяване на кожни заболявания, както и себореен дерматит при бебета. На база на последни научни изследвания специалистите от платформата ще ви насочат към:

Всички в програмата са силно ангажирани и съпричастни с различните кожни състояния, които засягат децата. Може да им се доверите напълно и да усетите подкрепа от целия екип.

borola