Екзема, позната още като дерматит, представлява кожно заболяване, което се характеризира със сърбеж, зачервяване и лющене на кожата. Най-често тези симптоми засягат лицето, задната част на коленете и лактите (при децата). При възрастните обриви се наблюдават и на дланите, долните и горни крайници.

Повечето хора развиват дерматит още като бебета или в предучилищна възраст. В голяма част от случаите състоянието се подобрява преди навлизане в юношеска възраст. Но при някои хора симптомите могат да се проявят отново след тийнейджърските години.

Обикновено кожните проблеми при екзема са съпроводени и с други алергични прояви като астма, алергичен ринит, хранителна алергия и др.

Защо симптомите на екзема се обострят през есента?

Периодите на ремисия (затихване) на екзема (дерматит) са по-кратки с настъпване на есенния сезон, затова е нужно да се полагат допълнителни грижи с цел тяхното удължаване. Причина за това е по-хладното време, което намалява влажността на въздуха, използването на отоплителни уреди в закритите помещения, които отнемат от ценната влага на кожата ни, вземането на душ с по-топла вода. Освен това през есента се увеличават дразнещи агенти като плесени и др. Затова и хората с алергия страдат през този сезон. А сезонната алергия е фактор, който може да предизвика обостряне на проявите на екзема.

Стресът е другият фактор, който може да възобнови проявите на кожното заболяване. Преминаването от лятна на есенна вълна и отговорностите около училищните задължения внасят допълнителен стрес в ежедневието и на децата, и на родителите.

Как да предотвратите обостряне на проявите на екзема през есента?

  • Ежедневно нанасяйте подходящи емолиенти (Липобаза и Нанобаза) без добавени аромати и вредни съставки на засегнатите участъци. Най-добре е това да става след душ.
  • Ограничете вредното въздействие на различни алергени, които могат да обострят симптомите на екзема.
  • Избягвайте кожни дразнители като вълнени дрехи, определени сапуни, парфюми и омекотители.
  • Доверете се на съветите на специалистите от програма Лекзема, които са наясно от какво има нужда всеки човек, който страда от екзема (дерматит). Програма Лекзема предлага и безплатни прегледи, консултации и училища за хора с екзема или съмнение за такава.
borola